Izlet z zbiralci mleka

Izlet z zbiralci mleka

V ponedeljek 12.6. smo s skupaj z zbiralci odpravili na izlet po Prekmurju. V sklopu izleta smo združili prijeno s koristnim in si ogledali Pomursko mlekarno. Pobliže smo spoznali celoten proizvodni proces predelave mleka od prevzema do končnega izdelka.

V nadaljevanju smo si privoščili pravo prekmursko »južino« v Šunkarni Kodila v Markišavcih, kjer se že tri generacije  družine Kodila ukvarjajo z predelavo mesa in mesnih izdelkov. Ogledali smo si postopek proizvodnje Prekmurske šunke, ki se suši in zori pod slamnato streho, obdano z lesom in ilovnatimi ometi. Ob prijetnem druženju je sledila tudi pokušina dobrot mesarije Kodila.

Po malici smo se odpravili proti Dobrovniku, kjer smo si v okviru podjetja OCEAN ORHIDS ogledali tropski vrt kjer raste preko 900 primerkov eksotičnih rastlinskih vrst. Poleg številnih vrst tropskih orhidej smo si lahko ogledali številne rastline, ki jih srečujemo v vsakodnevnem življenju, kot so banane, avokado, vanilija, papaja, mango, ananas, ingver in številne druge. Pokukali pa smo lahko tudi v proizvodnjo podjetja, kjer vsak dan vzcveti preko 4000 orhidej.

V nadaljevanju pa smo se odpravili na skrajni vzhodni konec Prekmurja proti Lendavi in se v osrčju Lendavskih Goric povzpeli na razgledni stolp Vinarium, ki je odlična razgledna in turistična točka v osrčju Lendavskih goric.

V poznih popoldanskih urah smo se vrnili v osrednji del Prekmurja, kjer smo ob kosilu, pristni Prekmurski kapljici in prijetni domači glasbi nadaljevali druženje v gostilni Čarda v Martjancih.